Burn-out behandeling

Wat is een burn-out?

Een burn-out wordt ook wel het Emotional Exhaustion Syndrome genoemd. Bij een burn-out is het vermogen om van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid te herstellen sterk verminderd of verloren gegaan. Helder en systematisch denken, en het verwerken van emoties zijn hierbij verzwakt. In veel gevallen is de rek eruit, alsof er iets is geknapt. Mensen met aanleg voor een burn-out hebben vaak de neiging om in tijden van stress juist door te gaan en stellen weinig of geen grenzen, waardoor chronische stress ontstaat. Een burn-out is niet, zoals veel mensen denken, alleen werkgerelateerd maar is een combinatie van genetische aanleg, karakter en omgevingsfactoren (privéomstandigheden). Een burn-out is een energiestoornis, in tegenstelling tot een depressie dat een stemmingsstoornis is.

Kenmerken van een burn-out

Hoe herken je een burn-out? In de fase voorafgaand aan een burn-out voel je de reservekrachten vaak al sterk afnemen. Je kunt nog werken, maar de werkdruk moet duidelijk naar beneden worden bijgesteld. Uiteindelijk kan een burn-out leiden tot diverse klachten:

A

Concentratieverlies

A

Extreme vermoeidheid

A

Emotionele labiliteit

A

Geheugenproblemen

A

Slaapproblemen

A

Leeg en uitgeput gevoel

Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen?

In fase 1 is het belangrijk dat je probeert te achterhalen waarom je geen energie uit je werk krijgt. Je moet op twee dingen letten. Ten eerste moet je kijken welke dingen op je werk je veel energie kosten. Maar veel mensen vergeten vaak een tweede oorzaak, namelijk dingen op hun werk waar ze vroeger juist energie van kregen, en nu niet meer. Er zijn drie punten waar je specifiek op moet letten.

  • Heb ik nog genoeg ruimte om de dingen op mijn eigen manier te doen, of doe ik ze alleen nog zoals mijn baas het wil?
  • Ontwikkel ik mezelf in mijn werk? Je kunt je ontwikkelen door cursussen en trainingen, maar ook door in je werk dingen te doen waar je van leert.
  • Krijg ik wel genoeg steun van mijn collega’s en leidinggevenden?

Als je deze dingen hebt bepaald, kun je het beste eens goed met je baas gaan praten. Leg uit dat je bang bent voor een burn-out. Probeer vervolgens samen te bepalen welke dingen jij op je werk zelf moet veranderen en hoe je baas jou kan helpen. Zorg ervoor dat je weer energie van je werk krijgt.

In fase 2 ben je echt een stap verder richting een burn-out. Je kunt nog proberen er met je baas samen uit te komen, eventueel met behulp van een coach. Als dat niet lukt, schakel dan professionele hulp in. Dat kan je huisarts, psycholoog, of bedrijfsarts zijn. Let er op dat medicijnen meestal niet werken voor een burn-out.

Als je echt een burn-out hebt zit je in fase 3. Schaken dan zo snel mogelijk professionele hulp in. Neem zo snel mogelijk contact op met je huis- of bedrijfsarts.

Wat kan ik voor je doen?

Naast de hulp van je huis- of bedrijfsarts kun je bij mij terecht voor een goed gesprek, een luisterend oor, de noodzakelijke rust door middel van een ontspannende Reiki behandeling en meditatie. Daarnaast geef ik via coaching handvaten om je leven weer op de rit te krijgen. Samen gaan we onderzoeken wat voor jou de beste manier is om weer in je eigen kracht te komen.

Interesse?  Neem dan nu het besluit om aan jezelf te gaan werken en neem via onderstaand formulier contact met me op.

Wil jij weer in je eigen kracht komen?

Graag help ik je verder. Vul het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Even appen of bellen kan natuurlijk ook!